Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Projektowanie domowej wędzarni.

01-26-2016, 11:26 AM
Post: #1
Projektowanie domowej wędzarni.
Właśnie projektuję domową wędzarnię i potrzebuję porady odnośnie kilku spraw. Nie bardzo orientuję się jakiej wielkości powinien być komin. Szukam optimum pomiędzy odpowiednią wymianą powietrza, a wysokim nasyceniem dymu wędzarniczego wewnątrz. Poszukuję też haków do wędzenia. Muszą być wytrzymałe i trwałe, ale nie za ciężkie, żeby nie obciążać konstrukcji. Proszę o wasze spostrzeżenia.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
01-26-2016, 11:42 AM
Post: #2
Projektowanie domowej wędzarni.
Ciekawy pomysł, ale nie znajdziesz matemtycznej odpowiedzi na swoje obiekcje. Praktyka zawsze pokazuje cos innego niz wyliczenia i najlepiej będzie jeśli zajmiesz sie wykonaniem projektu i na bieżąco dostosujesz komin.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
01-26-2016, 01:41 PM
Post: #3
Projektowanie domowej wędzarni.
Pozamykali sklepy czy idzie wojna? Zapewne chcesz wędzić własne zdrowe wędliny ale zapominasz że musisz skądś brać mięso, które zapewne już jest nafaszerowane chemią. Tego się po prostu nie uniknie.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
01-26-2016, 02:30 PM
Post: #4
Projektowanie domowej wędzarni.
Mam własne świnie, które nie są nafaszerowane chemią...
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
01-26-2016, 03:33 PM
Post: #5
Projektowanie domowej wędzarni.
Dobrze, ale czymś je przecież karmisz, dajesz im szczepionki. Powtórzę jeszcze raz, że własna wędzarnia nie załatwi sprawy.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
01-26-2016, 03:49 PM
Post: #6
Projektowanie domowej wędzarni.
A nie przyszło Ci do głowy że może po prostu chcę zjeść dobrą wędlinę, takiej jakiej smaku nie znajdziesz w żadnym sklepie? Masz częściowo racje bo nawet w powietrzu jest dużo więcej metali ciężkich i innych szkodliwych rzeczy, których się nie uniknie, ale pomyśl że każda możliwość ograniczenia szkodliwych wpływów jest bardzo korzystna.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
01-26-2016, 05:31 PM
Post: #7
Projektowanie domowej wędzarni.
Dobrze powiedziane. Nie bardzo rozumiem co masz na mysli piszac ze hak moze obciazyc konstrukcje, bo nawet najwiekszy i najciezszy bedzie o wiele razy lzejszy od zawieszonego miesa. Miałoby to sens gdyby chodziło o wieszaki kute z metalu na ubrania, bo w tym akurat zakresie ważne jest by wieszak był solidnie wykonany i utrzymał nasze płaszcze, a tu metal zdaje najlepiej egzamin. Ale w przypadku wędzarni to chyba nie jest istotne... Powodzenia zycze bo fajna inicjatywa.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
01-26-2016, 07:59 PM
Post: #8
Projektowanie domowej wędzarni.
Ale narobiłaś mi apetytu na kanapkę na swoiskim chlebie ze swojską wędliną. Zawsze jadłem takie przysmaki u babci na wsi... To były czasy, aż się łezka w oku kręci. Po wspaniałym dniu nadchodził kolejny równie wspaniały Smile
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
01-26-2016, 09:44 PM
Post: #9
Projektowanie domowej wędzarni.
Dzięki za wskazówki, wzięłam je pod uwagę. Jak tylko pogoda się poprawi zaczynam budowę Smile. Pozdrawiam serdecznie.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Wróć do góryWróć do forów